Sunday, February 8, 2015

1984: Ziya'ül Hak'ın Pakistan'ı İslamileştirme Referandumu

Türkiye ne'leşiyor sorusunda neden hiç Pakistan'ı hatırlamıyoruz acaba? Türkiye'nin hem ideolojik ikizi hem de halklarımız kardeş. Pakistan'la müşterekliklerimiz hep vurgulanagelir de bir tahlile girişilmez. Biz de girişmeyeceğiz şimdilik, lakin bir vesika paylaşayım istedim.



Ziya'ül Hak 77'de iktidara geldi ve 88'e dek Pakistan'ı (pakilerin deyişiyle) al-Bakistan yaptı, selefileştirdi. 19 Aralık 1984'teki referandumda %98,5 EVET'le aşağıdaki ibret-âmiz metni 'Yeni Pakistan'ın temeli kıldı. 80'lerden beri Pakistan fikren ve madden çölleşiyor, sonu gelmez bir retorik İslamcılığına mahkum, herkesin herkesi dinle tedib ettiği, dinin herşey olduğu ve dolayısıyla hiçleştiği bir topluma dönüştü. Aşağıda bunun belgesi var.

Bu referandumda soru başka sonuç başka: referandum hukuken ziya'nın 5 sene daha Başkan kalmasını öngörüyor, ayrıca 1973 anayasasıyla kurulan İslami İdeoloji Konseyi'ni (Council of Islamic Ideology) temel yasama organı yapıyor. İnsan aklına yapılmış bir şaka gibi. 

*LA Times o vakit editöryelde durumun saçmalığına işaret etmiş, büyükelçinin itirazı da ayrıca okunmalı.


Referendum 

Kya ap sadr-e-Pakistan cenral [general] Ziya el-Haq ke us amal ke teyid karte hein co inhone pakistan ke gavanin ko quran-i haqim aur sunnat-i resul-i sallalahu aleyhi ve sellem ke mutabık islami ahkamat se hemahenk karne aur nazariye-i pakistan ke tahaffuz ke liyee şuruğ kya he umid kya ap is amal ko cari rakhne [okuyamadım] karne aur tanzim aur puraman? tariqe se iktidar-e huddam ke [okuyamadım] ko muntakil karne ki himayat kare hein.


Tercümesi:

Siz Pakistan başkanı Ziya'ül Hak'ın başlattığı 'Pakistan'ın kanunlarını Kuran-ı Hakim ve Sünnet-i Resulullah'a (sav) mutabık kılma ve islami hükümlerle uygunlaştırma, ve Pakistan ideolojisinin korunması için başlayan süreci, bu sürecin devam ve tahkimi için, barışçıl ve düzenli bir şekilde, iktidarın halkın temsilcilerine geçmesini onaylıyor musunuz?
Evet
Hayır 





not: 3. dil pancabça


Addendum, 1987 Türkiye'sinde Ziya, Kenan Evren'in konuğudur, ilkokul çocukları sokağa dökülerek Umre'ye uğurlanır.




No comments:

Post a Comment